wandeling
Midden-Delfland wandeling
Deze wandeling voert door het schitterende veenweidegebied van Midden-Delfland. Geniet van de cultuur, natuur en weidse polders onderweg en bedenk dan dat er nog veel meer valt te genieten in Midden-Delfland, bijvoorbeeld minidorp ’t Woudt waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan, de verschillende molens, musea en zuivel-, kaas-, pannenkoeken-, en campingboerderijen. Archeologisch is dit gebied ook uniek daar getuigen o.a. de vaak goed zichtbare kreekruggen in het weidegebied van. Het mooiste is deze wandeling in het voorjaar op een doordeweekse dag, dan is het stil en rustig en kunt u waarschijnlijk de meeste weidevogels waarnemen die in dit jaargetijde zitten te broeden. Onnodig is het te vertellen dat deze vogels en hun nesten met rust gelaten moeten worden. Neem geen honden mee en hou er rekening mee dat deze route deels over particulier terrein voert. Vooral het stuk langs de Vlaardingse Vaart en de Noordvliet zijn op doordeweekse dagen in het voorjaar wanneer er weinig waterrecreanten zijn een oase van rust. De route start in Schipluiden maar u kunt natuurlijk ook in Maasland of Vlaardingen beginnen met deze route. Het is niet bekend hoeveel kilometer deze route is maar u moet rekenen op ongeveer 20 kilometer. Tussen Maassluis en Delft is er een busverbinding van Connexxion met haltes in zowel Maasland als Schipluiden. Parkeren in Schipluiden kan het beste bij de sportvelden net buiten het dorp aan de Tiendweg.
Kaartjes van beide varianten, klik op een van de kaartjes voor vergroting
De route start hier bij de brug over de Gaag. U loopt hier richting het dorp over de smalle ka. In het dorp kan bij café Sport, de Dorpshoeve, café De Vergulde Valk, huiskamerrestaurant Indigo of paviljoen `t Middelpunt de wandeling begonnen worden met een kop koffie of thee. De ka vervolgen, deze heet bij binnenkomst van het dorp Singel. U loopt nu, nog steeds langs het water, de schilderachtige oude dorpskern binnen waar aan weerszijden verschillende mooie historische gebouwen zijn te bewonderen zoals de Nederlands Hervormde Kerk, het oude raadhuis, het pand van bakker Hoek waar het winkelinterieur van ruim 100 jaar geleden nog steeds intact is en verschillende andere mooie historische panden. De Singel gaat bij de brug over in de Vlaardingse kade, u blijft gewoon uw weg vervolgen langs het water. De bestrating gaat het dorp uit over in een schelpenpad. Aan de overkant van het water staat de molen Korpershoek. In de verte ziet u nu de trambrug opduiken. Tegenwoordig is deze brug uit 1912 in gebruik als fietsbrug maar de oorspronkelijke bestemming was de tram van de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij die voornamelijk de groenten uit het Westland vervoerde naar Delft en o.a. steenkool retour naar het Westland maar ook passagiers werden in de begintijd vervoerd over deze lijn. U gaat via het trapje omhoog of loopt onder de brug door naar het begin van de oprit en gaat via deze brug naar de overkant van de Vlaardingse Vaart.
Vroeger was de Vlaardingse Vaart een belangrijke verbinding tussen Delft en Vlaardingen voor de trekvaart. In de bocht bij Schipluiden staan nog twee zgn. rollepalen die zorgden voor de geleiding van het touw tussen het schip en het paard bij het nemen van de bocht. Het achterliggende land was toen nog niet voorzien van wegen en de ontsluiting van dit gebied vond plaats over water en over de kaden. Aan de overkant van de brug gaat u meteen linksaf de ka langs de vaart op. U loopt hier op de graskade en loopt hier als u “geluk” heeft tussen de schapen. Onnodig te vermelden dat vooral bij nat weer een paar stevige wandelschoenen noodzakelijk zijn. U loopt deze hele kade uit tot de Noordvliet waar het pad een bocht naar rechts maakt. Onderweg komt u nog langs een gemaal en aan weerszijden van de vaart staan verschillende oude boerderijen. In de buurt van dit gemaal is sinds kort een trekpontje in de vaart waar u zichzelf met spierkracht naar de overkant kunt draaien. Dit pontje is tijdens de wintermaanden niet in bedrijf. U blijft aan het eind het pad wat inmiddels met schelpen en asfalt is bedekt vervolgen. Aan de overzijde van de Noordvliet bevindt zich natuurgebied de Vlietlanden, een uniek stukje hoogveen eigendom van Natuurmonumenten waar verschillende zeldzame planten en dieren voorkomen zoals orchideeën, veenpluis en de noordse woelmuis. De vlietlanden zijn niet toegankelijk, Natuurmonumenten organiseert wel geregeld vaarexcursies door dit gebied. Na ongeveer 750 meter vanaf het begin van de Noordvliet gaat u linksaf de Kwakelweg in.
Voor de mensen die zin hebben in een versnapering of even willen uitrusten ziet u hier links aan de overkant van het water Café Terras ‘t Jachthuis liggen wat is te bereiken met de pont, deze vaart echter niet het hele jaar. Ook liggen er hier roeibootjes van de watersportvereniging gevestigd naast ‘t Jachthuis waarmee u zelf naar de overkant kunt varen, het is uiteraard wel de bedoeling dat aan beide zijden een roeibootje ligt dus u moet een aantal keer heen en weer roeien om hiervoor te zorgen. Het uitzicht vanaf het terras over de Vlietlanden is fantastisch.
De route gaat echter niet naar de overkant maar rechtsaf de Kwakelweg in tot aan het eerste hoge bruggetje, (Dit wordt een kwakel genoemd) hier gaat u overheen. U komt nu op het Doelpad, een oud kerkepad wat dwars door de weilanden naar het dorp Maasland voert. De koeien, schapen, weidevogels en aanwezige boeren niet voeren en laten schrikken. Het Doelpad gaat in het dorp aangekomen over in de Doelstraat, u blijft alsmaar rechtdoor lopen richting de kerktoren van de Nederlands Hervormde kerk. Hier aangekomen gaat u het kerkplein op ondertussen de overweldigende pittoreske historische bebouwing van dit beschermde dorpsgezicht in u opnemend. De oude dorpskern van Maasland is één groot monument. Achter de kerk vindt u nog een voetpad wat leidt naar een voetgangersbruggetje, aan de overkant van het water gaat u linksaf. Na de bocht vindt u aan uw rechterhand Museum de Schilpen en daarnaast Café de Pynas. Even verderop vindt u het oude gemeentehuis, hier tegenover gaat u de brug over en rechtsaf de Kluiskade op. Hier loopt u even een stukje niet meer langs het water. Deze Kluiskade blijft u volgen het dorp uit. Aan het eind van het Dorp vindt u nog Café het Wapen van Maeslant en voor liefhebbers van pannenkoeken is er net buiten het dorp pannenkoeken boerderij ’t Sonnetje. Aan horeca onderweg is geen gebrek !!!
U steekt nu de Noordvliet over en gaat linksaf het fietspad langs de Middelvliet op richting de Foppenplas, halverwege gaat u rechtsaf richting Broekpolder. U kunt hier ook rechtdoor lopen als u op de heenweg het terras van het Jachthuis gemist heeft en dan het pontje naar de Bommeer nemen, u stapt dan uit in de Broekpolder. De pont vaart tussen 1 mei en 1 oktober, 7 dagen per week, tussen 11.00 uur en 18.00 uur. Bij de broekpolder gaat u linksaf het schelpenpad op. Aan de linkerkant ziet u de Boonervliet en aan de rechterkant de golfbaan in de Broekpolder. Dit pad blijft u uitlopen, bij de Vlaardingse Vaart buigt het pad naar rechts. Na 100 meter vindt u aan uw linkerhand het onderkomen waar tot een aantal jaren terug Chiem van Houweninge, bekende televisieschrijver van o.a. “Zeg ‘ns AAA” woonde. De “Zeg ‘ns AAA” tune zingend vervolgt u uw weg. U komt vanzelf op de Watersportweg uit die blijft u volgen tot de fietsbrug over de Vlaardingse Vaart naar Vlaardingen Holy. Aan de overkant van de fietsbrug gaat u linksaf richting Schipluiden over de Trekkade tot de Willemsoordseweg. Vijftig meter voorbij de Willemsoordseweg ligt langs de Trekkade die hier Vlaardingsekade heet café Vlietzicht ook weer met schitterend uitzicht over de vlietlanden. Uiteraard is het ook mogelijk om hier te genieten van het uitzicht ondertussen een slok uit uw eigen veldfles nemend. Bij de Willemsoordseweg heeft u de keuze om rechtdoor langs de kade van de Vlaardingse vaart terug (1) te gaan naar Schipluiden of rechtsaf de Willemsoordseweg in (2).
- Gaat u langs de Vaart dan komt u langs het gemaal van de Holierhoekse en Zouteveense polder gebouwd in 1883 met gedenkstenen en gebrandschilderde glas-in-lood gedenkramen. Vlak daarnaast staat een vroegere boerderij-herberg uit 1650 die ook dienst heeft gedaan als Rechthuis van het ambacht Zouteveen. Verderop zijn nog 2 oude molenwerven zichtbaar aanwezig naast de kade. Deze molens zijn al in 1884 afgebroken. Voor de trambrug gaat u rechtsaf naar de Holierhoek, aan het eind bij de kinderboerderij gaat u linksaf de Keenenburgweg in.
- Gaat u via de Willemsoordseweg en de Zouteveenseweg dan loopt u langs mooie landelijke weggetjes met koeien, schapen, weidevogels, knotwilgen, boerderijen en boomgaarden door dit mooie polderlandschap. In de Willemsoordseweg komt u o.a. nog langs boerderij Meersight waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1609 en op de kruising genaamd aan den Kapel is nog een schitterend hek uit 1873 te bewonderen. Langs de Zouteveenseweg is nog een eendenkooi gevestigd tegenwoordig eigendom van Natuurmonumenten. Helaas maar begrijpelijk bijna altijd gesloten voor het publiek. Het nadeel van deze optie is het sluipverkeer van Vlaardingen naar rijksweg A4 over de Zouteveenseweg. Aan het eind van de Zouteveenseweg gaat u rechtsaf de Keenenburgweg in.
De vierde straat gaat u rechtsaf de Agnes Croesinklaan in en meteen de eerste linksaf de Otto van Zevenderstraat in. Hier vindt u het oude tramstation, nu in gebruik als museum, midden tussen de nieuwbouw en even verderop achter de AH supermarkt is de plaats waar ooit kasteel Keenenburg heeft gestaan. Nu gaat u terug naar de Keenenburgweg, hier rechtsaf en u komt uit bij het water met de historische pandjes waar u de tocht begonnen bent.
Verbeteringen in de routebeschrijving kunt u via het contactformulier op deze site doorgeven.
Augustus 2003/augustus 2010